Skip to content

Danske pandekager – en populær klassiker

De traditionelle, gammeldags pandekager er aldrig gået helt af mode. Selvom konkurrenter er kommet ind fra øst og vest i form af tykke, amerikanske pandekager og russiske blinis, og fra syd i form af de etiopiske injera og de mellemøstlige atayef og baghrir og syd- og mellemamerikanske tortillas og arepas, har den klassiske, tynde pandekage stadig førsteretten til danskernes hjerter. Selv et amerikansk brunch bord indeholder i sin danske version de bløde og velsmagende, gammeldags pandekager, som vi kender dem fra barndommen (og fra Rasmus Klump). Om denne popularitet skyldes pandekagernes lækre smag eller det faktum, at de er nemme og hurtige at tilberede, kan man kun gisne om.

De gammeldags pandekager – et udpræget dansk fænomen

De traditionelle pandekagers popularitet kan også skyldes viljen til at holde en typisk dansk tradition ved lige. De fleste husker pandekagerne til børnefødselsdagen, pandekager som dessert ved festlige lejligheder, og måske endda de pandekager, som blev fremstillet ved pandekageboder på barndommens festivaler, kræmmermarkeder og dyrskuer. Den særlige duft af smørstegte pandekager, som serveres frisk fra panden med enten hjemmelavet syltetøj (jordbær, hindbær, blåbær eller solbær), is i flere smagsvarianter eller blot sukker og et skvæt citron saft, vil de fleste forbinde med hyggelig stemning og godt humør.

Bag pandekager til hverdag – nemt og billigt

Som regel vil en opskrift på pandekager indeholde sukker eller vanilje sukker. Men hvis du er ude efter en pandekage, som kan bruges oms basis ingrediens til hverdagens aftensmåltider, kan du vælge at udelade sukker – og evt tilføje lidt ekstra mel. Dette giver dig en lidt mere bastant pandekage, som især egner sig til kød- eller grøntsagsfyld, og dermed kan erstatte pasta, kartofler eller ris. Fyldte pandekager egner sig også fint til madpakken dagen efter – eller til endnu en omgang varm aftensmad, da pandekagerne blot skal varmes i ovnen.

Find opskrift på pandekager på https://www.dk-kogebogen.dk/opskrifter/31044/pandekager-gammeldags